X-of O-benen

X- en O-benen is iets wat ieder kind heeft. Kinderen worden namelijk geboren met O-benen. Een baby met O-benen is dus niet afwijkend. Een kind heeft rechte benen wanneer het kind ongeveer twee jaar oud is. Daarna corrigeren de benen zichzelf in het derde levensjaar tot X-benen. Tot het zevende levensjaar corrigeren de benen zichzelf weer tot rechte benen.

Voor een aanzienlijk aantal kinderen waarbij O-of X-benen” niet spontaan recht groeien, kan pijn en/of moeite met lopen en rennen ontstaan. Ook is de kans dat er in de toekomst eerder slijtage ontstaat in de knieën groter dan normaal. Deze kinderen kunnen wellicht profiteren van een operatie, waarbij een klein plaatje genaamd de Eight-Plate™(de acht-plaat) geplaatst wordt. De Eight-Plate™ zorgt voor een gecontroleerde, veilige en geleidelijke correctie en juiste uitlijning van de ledematen.

Met behulp van de Eight-Plate™kan de behandelend specialist nauwkeurig en selectief afwijkingen aan de ledematen corrigeren, zodat uw kind op juiste wijze sterk en recht kan opgroeien. Lees verder voor meer informatie over de correctie van ledematen en standsafwijkingen met behulp van de Eight-Plate™en de procedure, genaamd(hemi-)epiphysiodesis.

Wat is een standafwijking bij kinderen?

Bij een normale groei zijn ledematen van gelijke lengte en zijn ze recht vanaf de heupen tot aan de enkels. Echter, soms kunnen congenitale afwijkingen, infecties, verwondingen of andere omstandigheden ervoor zorgen, dat een been scheef groeit. De meest voorkomende afwijkingen zijn de X-benen(ook wel valgus genoemd) of O-benen (varus).

Als er sprake is van X-of O-benen kunnen er klachten optreden, vaak rondom de knieën. Het is mogelijk dat uw kind beperkt wordt in lopen of rennen. De correctie van X-benen of O-benen kan worden verholpen door middel één van de volgende twee chirurgische procedures:

1.Corrigerende operatie: osteotomie

Correctie door middel van een osteotomie, is een ingrijpende chirurgische operatie. Hierbij wordt bij een scheefgegroeid bot, een wigvormig stukje bot weggehaald of juist toegevoegd (afhankelijk van de standafwijking): het bot wordt opnieuw uitgelijnd. Het uitgelijnde bot wordt dan gefixeerd met pinnen of met een plaat-schroef combinatie, eventueel gevolgd door gips. Meestal mag het been voor een periode van 6 weken niet worden belast.

2.Een(hemi-)epiphysiodesEight plate

‘Hemi’ betekent ‘half’, “Epiphyse is de Latijnse naam voor groeischijf en “dese” betekent vastzetten.

Met behulp van een 8-plate wordt de groeischijf aan een kant geremd, zodat een been weer recht kan groeien door de normale groei van de andere helft. Of dit de binnenkant of de buitenkant van het been is, wordt uiteraard bepaald door de afwijking (bij een O-been aan de buitenkant, bij een X-been wordt het plaatje aan de binnenkant geplaatst).

In vergelijking met een osteotomie, is de hemi-epiphysiodese een veel minder ingrijpende operatie. Het doel is het opnieuw uitlijnen van het been door gecontroleerde natuurlijke groei. Aangezien niet in het bot wordt gezaagd (zoals bij een osteotomie), zijn er minder risico’s (zoals schade aan bloedvaten, zenuwen, het niet-vastgroeien van het doorgezaagde bot). Zodra het been is recht gegroeid is het wel van belang de plaatjes er weer uit te halen, omdat anders een gecorrigeerd X-been een O been kan worden.

Lees meer over X-benen.
Lees meer over O-benen.

Download brochure

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de brochure per e-mail.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bedankt, u ontvangt de brochure binnen enkele momenten in uw mailbox.

Duurt het lang? Controleer dan uw "ongewenste mail".

Download

Vul hieronder uw gegevens in en download het bestand.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.