Breuk bij botontkalking

De medische term van botontkalking, is osteoporose. Bij deze aandoening neemt de kwaliteit en structuur van het mergkanaal in het bot af. Vanaf 35 jaar breekt het lichaam meer bot af, dan dat er wordt aangemaakt. Hierdoor ontstaat botontkalking.

Wat is botontkalking?

Naast het feit dat de botmassa afneemt bij botontkalking, verandert ook de botstructuur. De balans tussen opbouw en afbouw veranderd. De botopbouw neemt namelijk af, waardoor de botten zwakker worden. Botten hebben een harde buitenkant, maar de binnenkant is zacht. Dit zachte weefsel veranderd van structuur en wordt brozer naar verloop van tijd.

Botontkalking klachten

Osteoporose wordt vooral gediagnostiseerd op latere leeftijd en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Over het algemeen worden klachten van botontkalking pas opgemerkt, nadat er een breuk heeft plaatsgevonden. Een klacht die bij botontkalking voorkomt, is bijvoorbeeld het bekende ‘kromlopen’. Dit is een gevolg van ingezakte wervels.

Een ingezakte wervel is een andere term voor een breuk in de wervel. Het is een belangrijke klacht bij botontkalking, maar wordt niet altijd herkent door de patiënt. Als gevolg hiervan, kan er pijn ontstaan laag in de rug en buik. De organen in de buikholte krijgen namelijk minder ruimte door de kromming.

Een simpele val van de fiets of in huis kan al een breuk veroorzaken. In Nederland is de regel dat iedere 50 plusser zich na een breuk laat testen op botontkalking, middels een DEXA scan. Deze DEXA scan is niet verplicht en hierdoor blijven veel gevallen van osteoporose onbekend.

Botontkalking tegengaan

Een gebrek aan vitamine D en Calcium zijn twee oorzaken, die onder andere genoemd worden bij het ontstaan van botontkalking. Middels het aanpassen van het voedingspatroon en het slikken van vitamines, is de snelheid van botontkalking tegen te gaan. Daarnaast kunt u de snelheid van botontkalking vertragen, door meer aan lichaamsbeweging te doen. Een uur per dag actief bewegen stimuleert de botopbouw.

Botdichtheidsmeting (DEXA onderzoek)

Een botdichtheidsmeting wordt ook wel een DEXA-onderzoek genoemd. Bij een meting wordt er met behulp van röntgenstraling gemeten wat de botdichtheid, is aan de hand van de hoeveelheid kalk in de botten. Met behulp van de botdichtheidsmeting wordt er vastgesteld of u last hebt van osteoporose. Hoe lager de botdichtheid is, hoe groter de kans is op botbreuken.

In Nederland wordt iedere 50-plusser met een breuk, aangeraden om een DEXA scan, die uit meerdere fases bestaat, te ondergaan. Deze scan is niet verplicht en hierdoor wordt er bij veel patiënten geen scan gemaakt. Op deze manier blijven vele patiënten helaas buiten beeld.

Lees verder over de behandeling voor osteoporose.

Download brochure

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de brochure per e-mail.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bedankt, u ontvangt de brochure binnen enkele momenten in uw mailbox.

Duurt het lang? Controleer dan uw "ongewenste mail".

Download

Vul hieronder uw gegevens in en download het bestand.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.