O-benen verhelpen

X- en O-benen heeft iedereen. U bent namelijk geboren met O-benen. Een baby met O-benen is dus niet afwijkend. Een kind krijgt, wanneer het ongeveer twee jaar oud is, tijdelijk rechte benen. Daarna vormen de benen zichzelf in het derde levensjaar tot X-benen. Tot het zevende levensjaar corrigeren de benen zichzelf weer tot rechte benen.

Wat zijn O-benen?

O-benen worden ook wel Genua Vara genoemd. Bij mensen met O-benen komen de knieën niet bij elkaar, als de voeten naast elkaar geplaatst worden in staande stand. Er is een afstand tussen de knieën en deze wijzen naar buiten, waardoor er een O-vorm ontstaat.

O-benen oorzaak

De oorzaak van O-benen zijn kleine verkrommingen in het been. Kleine verkrommingen kunnen veroorzaakt worden door groeischijven of botbreuken. Wanneer de groeischijven van de knie niet optimaal groeien, worden verkrommingen aan de benen waarneembaar.

Tijdens het herstel van botbreuken kan een bot langer of korter worden dan voorheen het geval was. Hierdoor kunnen O-benen zich ontwikkelen. Ook zijn aangeboren afwijkingen als beenlengteverschil en in enkele gevallen stofwisselingsziekten en voedingstekorten oorzaken van O-benen.

O-benen corrigeren

U hoeft niets te doen om O-benen te corrigeren tijdens de kinderjaren. Zooltjes of een operatie is (nog) niet nodig, wanneer het kind nog in de groei is. De spieren en groeischijven doen hun werk en corrigeren de o benen. Het gebruik van steunzolen bij O-benen wordt over het algemeen niet geadviseerd.

Standafwijking O-benen in de gaten houden

Net zoals bij X-benen, kunt u een melding doen van O-benen bij een medisch specialist. De specialisten houden de groei van uw kind in de gaten. Wanneer de standafwijking duidelijk zichtbaar is, wordt aangeraden deze melding te maken, voordat de pubertijd aanbreekt.

O-benen corrigeren zichzelf vaak tijdens de groei. Toch geldt voor een aanzienlijk aantal kinderen dat de o-benen niet spontaan recht groeien. Hierdoor kan pijn en moeite ontstaan bij dagelijkse activiteiten als lopen en rennen. De kans op slijtage aan de knieën wordt hierbij groter.

O-benen op latere leeftijd: wel of geen operatie?

Zolang uw kind nog in de groei is, wil een medisch specialist het liefst zo min mogelijk aanpassen aan de anatomie. Hierdoor bevelen artsen ook niet direct een operatie aan. Indien uw kind in de pubertijd nog steeds een waarneembare standafwijking heeft, dan kan gekozen worden om de knieën recht te zetten.

o benen oorzaak

Innovatie operatiebehandeling

Voor O-benen is een innovatie operatiebehandeling beschikbaar, namelijk de Eight-plate. Een achtvorming plaatje wordt tegen de kromme zijde van de groeischijf aangezet. Hierdoor groeit de groeischijf op dit punt niet verder. De groeischijf groeit aan de andere zijde verder, waardoor  het gewricht komt recht te staan.

In vergelijking met de standaardoperatie is de operatie met de Eight-plate een veel minder ingrijpende operatie. Het doel is het opnieuw uitlijnen van het been door gecontroleerde natuurlijke groei. Aangezien niet in het bot wordt gezaagd, zijn er minder operatie risico’s.

Wilt u meer weten over de innovatie operatiebehandeling van O-benen?

Download brochure

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de brochure per e-mail.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bedankt, u ontvangt de brochure binnen enkele momenten in uw mailbox.

Duurt het lang? Controleer dan uw "ongewenste mail".

Download

Vul hieronder uw gegevens in en download het bestand.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.