Gescheurde kruisband

Een gescheurde kruisband is een ernstig letsel. Of het nu de voorste of achterste kruisband is, een bezoek aan een medisch specialist is noodzakelijk. Na het ‘knappen’ van een kruisband loopt de knie snel vol met vocht. Dit kan het beoordelen of uw kruisbanden gescheurd zijn, bemoeilijken voor een arts of fysiotherapeut.

Voorste of achterste kruisbanden gescheurd 

Gescheurde kruisband, kruisbanden gescheurd

De knie is de verbindende factor tussen onder- en bovenbeen. In het kniegewricht bevinden zich vier verschillende kniebanden. De kruisbanden lopen gekruist in het kniegewricht en vormen daarmee een X-vorm.

De voorste- en achterste kruisbanden zorgen ervoor dat het scheenbeen niet naar voor of achter kan bewegen. Ook zorgen deze twee banden ervoor dat het bovenbeen niet te ver kan draaien ten opzichte van het onderbeen.

De binnenste- en de buitenste kniebanden zorgen ook voor stabiliteit van de knie. Wanneer uw kruisbanden gescheurd zijn, heeft u meestal uw voorste kruisband gescheurd.

Oorzaak van gescheurde kruisbanden

In Nederland worden er ieder jaar meer dan 9.000 voorste kruisband reconstructies uitgevoerd. Dit letsel komt tevens het vaakst voor bij vrouwen. Wanneer een voorste kruisband of de achterste kruisband scheurt is de knie verdraaid. U voelt een knappend geluid in de knie.

Het onderbeen heeft een onnatuurlijke beweging gemaakt, waardoor de kruisband (door)scheurt. Hierna volgt hevige pijn en de knie loopt vol met vocht, met een dikke pijnlijke knie als gevolg. Het kan voorkomen dat de pijn die u voelt in de knie niet alleen van een scheur in één van de kruisbanden is. Na onderzoek kan een instabiele knie worden geconstateerd.

Behandeling gescheurde kruisband met of zonder operatie

Een gescheurde kruisband hoeft niet per definitie geopereerd te worden. Ongeveer één derde van alle gevallen wordt geopereerd. Dit ligt bijvoorbeeld aan de hoeveelheid klachten die u ervaart. Of de sport die u beoefent of het werk dat u uitoefent. U hoeft ook niet direct na het letsel geopereerd te worden.

Zonder operatie kunt u als patiënt vaak weer normaal bewegen. Sporten op hetzelfde niveau als voorheen is vaak niet meer haalbaar zonder operatie. Hierdoor worden voornamelijk (amateur)sporters geopereerd aan een gescheurde kruisband, waardoor sporten op het oude niveau een realistisch doel is.

Operatie voorste kruisband reconstructie

In Nederland worden verschillende operaties uitgevoerd voor zowel een gescheurde voorste kruisband als achterste kruisband.  Wat niet vergeten moet worden, is dat bij een voorste kruisbandreconstructie, het herstel net zo belangrijk is als de operatie zelf.

Een arts kan gebruik maken van de huidige pees of een donorpees. Een donorpees is vaak van uzelf en bestaat uit de kniepees of een pees van de hamstrings. De donorpees kan ook van een derde afkomstig zijn. De hamstringpees, oftewel de semitendinosus, is de sterkste pees om te gebruiken voor deze operatie. Het heeft een gelijkwaardige structuur als de huidige kruisband.

Zoals eerder beschreven zijn er verschillende operaties mogelijk voor een gescheurde kruisband. Bij Pro-Motion Medical bieden wij de innovatieve behandeling en operatietechniek aan met de TLS, wat staat voor Tape Locking Screw.

Benieuwd hoe patiënten de TLS operatietechniek ervaren? Bekijk het verhaal van Anouk.

Download brochure

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de brochure per e-mail.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bedankt, u ontvangt de brochure binnen enkele momenten in uw mailbox.

Duurt het lang? Controleer dan uw "ongewenste mail".

Download

Vul hieronder uw gegevens in en download het bestand.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.