X-benen verhelpen

X- en O-benen heeft iedereen gehad. U wordt namelijk geboren met O-benen. Een baby met O-benen is dus niet afwijkend. Een kind heeft rechte benen wanneer het kind ongeveer twee jaar oud is. Daarna corrigeren de benen zichzelf in het derde levensjaar tot X-benen. Tot het zevende levensjaar corrigeren de benen zichzelf weer tot rechte benen.

x benen verhelpen genua valga

Wat zijn X-benen en genua valga?

Bij X-benen, ook wel genua valga genoemd, wijzen de knieën naar binnen en vormen de benen een zichtbare X-vorm. Niet bij iedereen vormen de benen zich, zoals de cijfers vermelden. Bij het ene kind zullen de x-benen zichzelf sneller corrigeren dan bij het andere kind.

Wat kunt u doen aan X-benen?

Een kind met X-benen hoeft niet gecorrigeerd te worden. De benen groeien en corrigeren zichzelf. Ook het gebruik van steunzolen wordt niet geadviseerd in de kinderjaren. De spieren ontwikkelen zich en de groeischijven corrigeren het been.

Wanneer de standsafwijking van de benen dermate zichtbaar is op een leeftijd waarvan dit te ver van het gemiddelde af ligt, kunt u contact opnemen met uw huisarts, orthopeed of podotherapeut. Zij houden de groei en de stand van de benen van uw kind in de gaten.

X-benen verhelpen

Steunzolen bij kinderen worden niet aangeraden. Het lichaam heeft met behulp van de spieren en botten het vermogen dit ‘probleem’ zelf op te lossen. Door het gebruik van steunzolen neemt de kracht van de spieren af en wordt het probleem niet verholpen. Bij enkele kinderen met X-benen wordt fysiotherapie ingezet om de spieren te versterken, waardoor de standsafwijking verholpen kan worden.

X-benen rechtzetten; Een operatie of niet?

De voorkeur van kinderorthopeden ligt niet bij het aanpassen van de botten, hoewel deze ingrijpende operatie nog steeds gedaan wordt in Nederland. Hierbij wordt bot weggehaald of juist toegevoegd bij scheefgroeien. Het bot wordt vastgezet met schroefjes, waarna het been zes weken in het gips gaat om het been te ontlasten.

Een andere operatietechniek is het buiten het been aanpassen van de stand. Hiervoor wordt een zogenaamde externe fixateur vastgezet aan de knie. Uw kind moet meerdere dagen in het ziekenhuis blijven. Bovendien mag uw kind meerdere weken het been niet belasten. Daarna volgen weken van intensieve fysiotherapie behandelingen.

X-benen rechtzetten met de Eight Plate

Er kan ook een andere, innovatieve behandeling ingezet worden. De Eight Plate wordt vastgezet op de aangedane kant van de knie, de knie kan op dat punt niet doorgroeien. De groeischijven worden hier geremd. De andere zijde van de knie kan wel doorgroeien. Nu kan de knie op een ‘natuurlijke manier’ gestuurd doorgroeien.

Lees alles over onze innovatieve behandeling voor het corrigeren van x-benen.

Download brochure

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de brochure per e-mail.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bedankt, u ontvangt de brochure binnen enkele momenten in uw mailbox.

Duurt het lang? Controleer dan uw "ongewenste mail".

Download

Vul hieronder uw gegevens in en download het bestand.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.