Operatie

Opereren van X-benen en O-benen

Eight plate - X-benen O-benen

De behandeling voor X-benen en O-benen is de Eight Plate, oftewel de 8-plate. Het metalen plaatje, dat eruitziet als een ‘achtje’, wordt tegen de langste zijde van de knie geplaatst. Bij X-benen is dit de binnenzijde van de knie. Bij O-benen gaat het om de buitenzijde van de knie.

De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 20 minuten. Er wordt een kleine snee gemaakt van drie à vier centimeter aan de kant van de groeischijf. Het ‘acht-plaatje’ wordt vastgezet met twee schroeven. Deze titanium schroeven verzinken in het plaatje, waardoor hier minder last van ervaren wordt.

De Eight Plate wordt vastgezet op de aangedane kant van de knie, de knie kan op dat punt niet doorgroeien. De groeischijven worden hier geremd. De andere zijde van de knie kan wel doorgroeien. Nu kan de knie op een ‘natuurlijke manier’ gestuurd doorgroeien. Nadat de knie in juiste rechte stand is gegroeid wordt de Eight Plate onder narcose weer verwijderd.

De operatietechniek van de Eight Plate is een minder ingrijpende operatie dan overige operatietechnieken. Uw kind kan op eigen kracht de benen op een gecontroleerde en natuurlijke manier laten groeien. Tevens zijn er minder risico’s aan deze innovatieve behandeling, aangezien niet in het bot wordt gezaagd. Hierdoor is kans op schade van bloedvaten, zenuwen en het niet vastgroeien van het doorgezaagde bot niet van toepassing.

Na de operatie

Na de operatie wordt geen gips aangelegd, eventueel gebruik van krukken is optioneel voor comfort. Uw kind mag direct na de operatie naar huis en wordt gemotiveerd om de dagelijkse activiteiten te hervatten. Ook sporten kan vaak binnen drie weken weer opgepakt worden, indien het comfort dit toelaat.

Geleidelijk in een periode van enkele maanden tot een jaar wordt de afwijking gecorrigeerd. Ter controle van de correctie zal het kind regelmatig worden gezien door de chirurg. Wanneer de afwijking is gecorrigeerd, zal de arts de Eight-Plate onder narcose verwijderen.

De Eight-Plate™ remt tijdelijk de groei van de groeischijf aan één zijde van het bot, terwijl natuurlijke groei doorgaat aan de andere kant. Geleidelijk (meestal in een periode van enkele maanden tot een jaar) wordt de afwijking gecorrigeerd. Ter controle van de correctie zal het kind regelmatig worden gezien door de chirurg. Als het kind niet kan terugkeren bij de behandelend specialist (bv. vanwege afstand), kan een andere arts röntgenfoto’s maken van de benen. Deze röntgenfoto kan dan worden gestuurd naar de behandelend specialist die de Eight-Plate™ operatie heeft uitgevoerd. Wanneer de afwijking is gecorrigeerd, zal de arts de Eight-Plate™ onder narcose verwijderen.

Alle voordelen van deze operatietechniek op een rij

✓ De botten en het weefsel worden niet aangetast.
✓ De standafwijking van de benen kan op een natuurlijke wijze gecorrigeerd worden.
✓ Uw kind mag na de operatie direct mee naar huis.
✓ Uw kind kan snel weer lopen na de operatie, zolang het niet te veel pijn doet.
✓ De Eight Plate is ook inzetbaar voor aangeboren afwijkingen, zoals lengteverschil
✓ Risico’s op complicaties zijn nihil.

Download brochure

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de brochure per e-mail.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bedankt, u ontvangt de brochure binnen enkele momenten in uw mailbox.

Duurt het lang? Controleer dan uw "ongewenste mail".

Download

Vul hieronder uw gegevens in en download het bestand.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.