Knieartrose

Artrose in de knie: Wat is het?

Om te begrijpen wat knieartrose is, leggen we eerst uit hoe de knie werkt. Het kniegewricht vormt de verbinding tussen het dijbeen (femur) en het scheenbeen (tibia) en wordt aan de voorzijde beschermd door de knieschijf (patella). Deze botten vormen drie compartimenten en in deze compartimenten kan artrose in de knie voorkomen.

Gewrichtsslijtage

Artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is een gewrichtsaandoening die gekenmerkt wordt door het verdwijnen en slijten van kraakbeen, waardoor de botten over elkaar schuren en wat pijn geeft. Het kan afhankelijk van de ernst van de aandoening, de hele knie of slechts delen van de knie aantasten. Artrose is een van de meest voorkomende ouderdomsziekte, terwijl artrose ook bij jongere mensen voorkomt. Artrose ontstaat doordat de afname van gewrichtskraakbeen sneller gaat dan dat het lichaam kan aanmaken.

Artrose knie

Artrose in de knie: symptomen

Kenmerken van knieartrose beginnen bij stijfheid in de knie. De pijn en stijfheid in de knieën verschillen per activiteit en per persoon. Zo kunt u stijfheid ervaren na te hebben gezeten en kan de pijn toenemen bij zware belasting. Na 10 tot 30 minuten neemt de pijn over het algemeen weer af.

Beginstadia artrose

In de beginstadia van artrose in de knie kunt u iedere dag een uur actief bewegen, om uw gewrichten soepel te houden en spieren te versterken. Heeft u napijn, dan heeft u uw gewricht overbelast en moet u allicht de volgende keer rustiger aan moeten doen. U kunt bewegen met artrose, omdat artrose niet betekent dat uw knie versleten is, maar uw kniegewricht is veranderd.

Het kraakbeen neemt af in de knie en de botstructuur verandert. Het bot wordt breder, waardoor uw gewricht er anders uit gaat zien. De huisarts kan u verder helpen tegen bestrijding van de pijn.

Knieoperatie

Patiënten met jarenlange klachten kunnen overgaan op een knieoperatie. Een gedeeltelijke knievervanging is een optie voor mensen met artrose in één of twee knie compartimenten. Een totale knievervanging is een optie voor mensen met artrose in alle drie de knie compartimenten.

Lees verder over de nieuwe behandeling voor een artrose in de knie.

Download brochure

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de brochure per e-mail.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bedankt, u ontvangt de brochure binnen enkele momenten in uw mailbox.

Duurt het lang? Controleer dan uw "ongewenste mail".

Download

Vul hieronder uw gegevens in en download het bestand.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.