Achillespees gescheurd

Wanneer uw achillespees gescheurd is, wordt dit ook wel een achillespeesruptuur genoemd. Een achillespeesruptuur is een blessure die direct behandeld moet worden. Aan de buitenkant is vaak niet te zien dat de pees is (in)gescheurd. Bij constatering of verdenking, is het van belang dat u een medisch specialist bezoekt.

Wat is een achillespeesruptuur?

Een achillespeesruptuur voelt als een harde trap tegen de achillespees. De pees tussen kuitspier en hielbeen is (in)gescheurd. Dit gevoel trekt niet weg en u houdt pijn en kunt niet of nauwelijks lopen. Zowel getrainde als ongetrainde mensen kunnen te maken krijgen met een achillespeesruptuur.

achillespees gescheurd achillespeesruptuur

Een achillespeesruptuur komt het vaakst voor bij sportende mannen tussen de 30 en 40 jaar. Bij het ouder worden neemt de kwaliteit van pezen af. Andere oorzaken zijn vermoeidheid, ziektes als reuma, jicht of lupus.

Invloed op de achillespees

Ook door het nemen van medicijnen als (sommige) antibiotica of corticosteroïden neemt de kwaliteit af. De achillespees kan dan scheuren bij lichte belasting.

Iedere dag krijgt de achillespees het te verduren. Bij wandelen, hardlopen, maar ook bij traplopen of springen komen er grote krachten op de pees. Het is dan ook niet vreemd dat bij een achillespeesruptuur hevige pijn ontstaat.

Voor meer informatie over symptomen van een gescheurde achillespees, verwijzen wij u graag naar het dossier gescheurde achillespees, van Gezondheidsplein.

Achillespees gescheurd: behandeling zonder operatie

Wanneer de achillespees gescheurd is, oftewel achillespeesruptuur, moeten de twee uiteinden elkaar weer vinden. Maar hoe wordt dit bewerkstelligd?

Een lange tijd had operatief behandelen van een achillespeesruptuur de voorkeur. Hierbij worden twee uiteinden van de pees aan elkaar gehecht. U moet als patiënt zes tot acht weken in het gips en eventueel een brace dragen.

Een andere mogelijke behandeling, is direct gips met de voet in spitsstand. De uiteinden van de pees komen hierdoor tegen elkaar te liggen. Rust moet ervoor zorgen dat de pees weer aan elkaar groeit. Externe factoren als leeftijd, beroep en activiteiten geven een beslissende doorslag.

achillespees gescheurd achillespeesruptuur

Is er een alternatieve behandeling voor een achillespeesruptuur mogelijk?

Ja, er bestaat een alternatieve behandeling voor een achillespeesruptuur, waarbij u niet geopereerd hoeft te worden. Voor een dynamische behandeling zonder operatie is er de VACOped. Deze aanpasbare schoen is speciaal gemaakt om een achillespeesruptuur te behandelen.

De VACOped

De VACOped zorgt voor het bij elkaar brengen van de peesuiteinden, geeft rust, ondersteuning en het belangrijkste is dat u niet geopereerd hoeft te worden. Met de speciaal ontwikkelde ronde zool, kunt u de achillespees al in een vroeg stadium weer stimuleren. De schoen is speciaal ontworpen om mobiel te blijven en uw dagelijkse activiteiten te kunnen blijven ondernemen.

Bent u al geopereerd aan uw achillespeesruptuur? Dan kunt u alsnog overgaan op deze alternatieve achillespeesruptuur behandeling met de VACOped.

Wilt u uw arts informeren over de mogelijkheden van de VACOped? Download de folder en neem deze mee naar uw behandeld arts.

Download brochure

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de brochure per e-mail.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bedankt, u ontvangt de brochure binnen enkele momenten in uw mailbox.

Duurt het lang? Controleer dan uw "ongewenste mail".

Download

Vul hieronder uw gegevens in en download het bestand.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.