Behandelen

Bij een achillespeesruptuur wordt de afweging gemaakt tussen een operatieve behandeling of een behandeling zonder operatie. Maar er is ook een alternatieve behandeling die innovatief, bewezen én tijdbesparend is: De dynamische behandeling met de VACOped. Steeds vaker wordt gekozen voor deze manier van behandelen bij een gescheurde achillespees.  

VACOped achter

De VACOped is een aanpasbare schoen voor een achillespeesruptuur waarmee u mobieler bent dan met gips. Het resulteert in een behandeling zonder operatierisico’s. Ook is de periode van beperkte mobiliteit van kortere duur. U volgt hetzelfde traject als bij de (niet-)operatieve behandeling. In de gipskamer kunt u de mobiele schoen aangemeten krijgen. Nog niet alle ziekenhuizen gebruiken deze vorm van alternatief behandelen.

Hoe verloopt de behandeling van een gescheurde achillespees?

Hoewel een gescheurde achillespees een ernstige blessure is, kunt u mobiel blijven in de herstelperiode. Dit is mogelijk door de instelbare enkelhoek. Het vacuüm-korrelkussen van de VACOped is onbeperkt aanpasbaar en zorgt voor een optimale pasvorm. Hierdoor kan de schoen nooit te strak of te los komen te zitten.

De VACOped wordt de een aantal momenten aangepast tijdens de behandelperiode. In het eerste stadium van deze behandeling, staat de enkel vast in 30 graden spitsstand. Gedurende de behandeling met de VACOped krijgt u steeds meer vrijheid in het weer bewegen van de enkel. Na ongeveer vier weken wordt de enkel in 15 graden spitsstand gezet en daarna op 0 graden. De belasting van de gescheurde achillespees wordt hierdoor in stapjes opgebouwd.

Met de speciaal ontwikkelde ronde zool wordt de gescheurde achillespees in een vroeg stadium weer gestimuleerd. U kunt de pees voorzichtig gaan belasten. Hierdoor wordt de herstelperiode aantoonbaar korter. De herstelperiode neemt gemiddeld acht weken in beslag, echter dit blijft per patiënt verschillend. In deze periode kunt u starten met fysiotherapie en het uitvoeren van oefeningen. Mede hierdoor heeft u minder last van spierafname en voorkomt u enkelstijfheid. De dynamische behandeling met de VACOped zorgt ervoor dat u alles kunt en geen (extra) last ondervindt van de behandeling. Zo kunt u alle dagelijkse activiteiten blijven ondernemen, zoals bijvoorbeeld douchen. U kunt (met toezegging van uw behandelend arts) de schoen zelf aan en uit doen.

Voordelen van deze alternatieve behandeling

De behandeling kan op ieder moment bijgestuurd worden. De arts als uzelf kunt de schoen op ieder moment uit- en aan kunnen trekken. Dit zorgt voor een sneller en beter gestuurd herstel van de gescheurde achillespees.

Mocht er een wond aanwezig zijn op het onderbeen, kan de arts of uzelf de wond tijdens de herstelperiode regelmatig controleren en behandelen. Bovendien kunt u snel beginnen met fysiotherapie.

Een ander voordeel is dat de VACOped hygiënisch is. De schoen wordt geleverd met twee uitwasbare zachte badstof hoezen. Deze hoezen zitten om het vacuüm-korrelkussen. De materialen geven u een comfortabel gevoel. Het vacuüm-korrelkussen voelt zacht en is tevens continu aanpasbaar. U heeft geen last van kriebelend gips.

Als laatste voordeel wordt de tijd genoemd. Een gipsbehandeling duurt al snel een half uur. Deze behandeling moet iedere twee weken herhaald worden. Terwijl het aanleggen van een VACOped zo’n vier minuten duurt. De gipsverbandmeester heeft tijdens het bijstellen van de schoen relatief weinig tijd nodig. Laat staan het tijdsbestek van een operatie met alle medische risico’s van dien. De schoen is het enige hulpmiddel dat wordt gebruikt tijdens deze alternatieve behandeling. Eén hulpmiddel voor het hele behandeltraject.

Wilt u weten hoe u de VACOped moet aantrekken? Bekijk dan onze praktische tips en informatie over de VACOped.

In onderstaande kaart is weergegeven in welke ziekenhuizen de VACOped op dit moment verkrijgbaar is. Staat uw ziekenhuis hier niet bij? Neem dan contact op met Pro-Motion Medical.

Verkrijgbaar bij

Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4
8303 BX Emmeloord
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1
8601 ZK Sneek
Flevoziekenhuis Almere
Hospitaalweg 1
1315 RA Almere
Gelre Ziekenhuis Apeldoorn
Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn
Gelre Ziekenhuis Zutphen
Den Elterweg 77
7207 AE Zutphen
Martini Groningen
Van Swietenplein 1
9728 NT Groningen
Medisch Ziekenhuis Leeuwarden
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden
Ommelander Ziekenhuis Groningen
Pastorieweg 1
9679 BJ Scheemda
St. Anna Ziekenhuis
Bogardeind 2
5664 EH Geldrop
Treant (Scheper) Ziekenhuis Emmen
Boermarkeweg 60
7824 AA Emmen
Treant (Behesda) Ziekenhuis Hoogeveen
Dr. G.H. Amshoffweg 1
7909 AA Hoogeveen
Treant (Refaja) Ziekenhuis Stadskanaal
Boerhaavestraat 1
9501 HE Stadskanaal
Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Europaweg-Zuid 1
9401 RK Assen
Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede
Willy Brandtlaan 10
6716 RP Ede
Amsterdam OLVG Oost
Oosterpark 9
1091 AC Amsterdam
Isala Ziekenhuis Zwolle
Dokter van Heesweg 2
8025 LE Zwolle
Isala Ziekenhuis Meppel
Hoogeveenseweg 38
7943 KA Meppel
Bravis Ziekenhuis Bergen op Zoom
Boerhaaveplein 1
4624 VT Bergen op Zoom
Bravis Ziekenhuis, locatie Roosendaal
Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal
OLVG, locatie West
Jan Tooropstraat 164
1061 AE Amsterdam
Nij Smellinghe Ziekenhuis Drachten
Compagnonsplein 1
9202 NN Drachten
ZGT Almelo
Zilvermeeuw 1
7609 PP Almelo
UMCG Groningen
Hanzeplein 1
9713 GZ Groningen
OCON Hengelo
Geerdinksweg 141
7555 DL HENGELO

Download brochure

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de brochure per e-mail.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bedankt, u ontvangt de brochure binnen enkele momenten in uw mailbox.

Duurt het lang? Controleer dan uw "ongewenste mail".

Download

Vul hieronder uw gegevens in en download het bestand.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.