Behandelen achillespeesruptuur

Behandelen achillespeesruptuur: vroeger versus nu

VACOped In de behandeling van een gescheurde achillespees genoot de operatieve behandeling lange tijd de voorkeur. In recente studies is aangetoond dat niet-opereren en behandelen met een functioneel-dynamisch protocol (meer) voordelen biedt ten opzichte van opereren bij een achillespeesruptuur. Dit samen met het gebruikmaken van het juiste hulpmiddel [1] en een juiste begeleiding en instructie. Het risico van re-rupturen ligt hierbij op hetzelfde lage niveau als bij de operatieve benadering. [2][3]

Succesvol niet-operatief behandelen van een gescheurde achillespees, gekoppeld aan de VACOped en het behandelprotocol, heeft een groot voordeel ten opzichte van opereren of gipsen. De niet-chirurgische behandeling is:

  • Tijdbesparend
  • Voorkomt eventuele complicaties bij een operatie en
  • Heeft een groot revalidatievoordeel voor de patiënt.

Behandelen van een achillespeesblessure met VACOped

De VACOped is een modern en innovatief alternatief voor gips. Het is een functioneel-dynamische behandelmethode voor voet- en enkelletsel, zoals een gescheurde achillespees.

Hoe wordt een VACOped ingezet en wat maakt het succesvol?

Hij kan direct na trauma worden ingezet en kan het gehele behandeltraject worden gebruikt en aangepast. Na een eerste periode van een vaste spitsstand (30 graden), wordt de VACOped dynamisch gemaakt. De nieuwste protocollen die we zien bij de behandeling van achillespeesrupturen met deze aanpasbare ‘schoen’ maken optimaal gebruik van de unieke ROM-enkelhoekinstelling. Er wordt een protocol gevolgd van acht weken, waarbij de ROM-optie van de VACOped optimaal wordt ingezet. Te beginnen met vier weken in spitsstand (FIX) 30 graden. Dan volgen twee weken ROM 30-15 en twee weken ROM 30-0. De dorsaalflexie wordt op deze wijze weer in stapjes vrijgegeven. [4][5]

Download een voorbeeld van een VACOped behandelprotocol

Bent u benieuwd naar een voorbeeld behandelprotocol van de VACOped? Download deze dan hieronder.

 

[1] Early Protected Weightbearing for Acute Ruptures of the Achilles Tendon: Do Commonly Used Orthoses Produce the Required Equinus? P. Ellison, A. Molloy, L. W. Mason Aintree University Hospital The Journal of Foot & Ankle Surgery 2017, vol. 56, issue 5, pp. 960–963. Studie ELLISON. Een PDF-bestand van deze studie is opgenomen onder Documentatie, OPED, VACOped. Klik hier om de studie te downloaden.

[2] Studie SMART. Een PDF-bestand van deze studie is opgenomen onder Documentatie, OPED, VACOped. Klik hier om de studie te downloaden.

[3] Achilles Tendon Ruptures: A review of new physiotherapy rehabilitation programme at the Royal Devon and Exceter Hospital S. Dunkerley, A. Goubran, L. Clark, N. Talbot, I. Sharpe Royal Devon & Exeter Hospital. https://online.boneandjoint.org.uk/doi/abs/10.1302/1358-992x.95bsupp_18.swoc2012-016

[4] studie LAMP. Een PDF-bestand van deze studie is opgenomen onder Documentatie, OPED, VACOped. Klik hier om de studie te downloaden.

[5] studie KENT. Een PDF-bestand van deze studie is opgenomen onder Documentatie, OPED, VACOped. Klik hier om de studie te downloaden.

Download brochure

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de brochure per e-mail.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bedankt, u ontvangt de brochure binnen enkele momenten in uw mailbox.

Duurt het lang? Controleer dan uw "ongewenste mail".

Download

Vul hieronder uw gegevens in en download het bestand.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.