Patiënt ervaring VADOplex voor zwellingreductie

Patiënt ervaring | VADOplex voor zwellingreductie | Man 67 jaar

Vanwege een hoge incomplete dwarslaesie, sinds 30 jaar, ontstaat een verminderde sta – en loopfunctie met progressief beloop.

Dhr. is volledig rolstoel gebonden sinds 2010.

De spieren zijn hierdoor sterk in kwaliteit achteruitgegaan en er zijn neurologische gevolgen hetgeen zich uit in stijfheid van het lichaam. Daarnaast zijn er spierspanningen en spierspasmen die met name in de benen een pijnlijk gevolg hebben. De ene dag zijn de problemen die hiervan ondervonden worden erger dan de andere dag. Er wordt pijnmedicatie genomen om dit enigszins te onderdrukken.

Er is wekelijks fysiotherapie voor het onderhoud van het lichaam en het loshouden van de gewrichten met ook als doel spierspanningen zo goed mogelijk te voorkomen. Voorheen werd er gefietst op een klein fietsje dat voor de rolstoel geplaatst werd. Dit om de bloedcirculatie van de benen te stimuleren en het oedeem in de benen wat ontstaat, te beperken.

Helaas is de kwaliteit van de huid slecht waardoor er snel wondjes ontstaan met wondroos als gevolg. Deze wondjes ontstaan ook meermaals in de liezen door het schuren tijdens het maken van de trapbeweging op het fietsje, waardoor deze activiteit gestaakt wordt.

De VADOplex (OPED GmbH, distributeur in NL Pro-Motion Medical, red.) komt in beeld en de vraag is of deze in deze situatie kan helpen en wat het doet met de spierspasmen in de benen.

Het vergde een kleine moeite om het verzorgend personeel te laten zien hoe het apparaat werkt en hoe deze gebruikt moet worden. De instelling die als eerste opkomt als het apparaat aangezet wordt, wordt als meest prettig ervaren door meneer zelf, wat het nog makkelijker maakt in gebruik voor het verzorgend personeel.

Het inpassen in de dagelijkse routine, waarbij het apparaat 4 uur gebruikt wordt, is probleemloos daar meneer ’s avonds graag televisie kijkt en dan moeiteloos in de juiste houding kan gaan liggen in de rolstoel.  Buiten de kennis dat het apparaat de doorbloeding stimuleert in de benen en het veneuze stelsel ondersteunt, worden er mooie slanke benen gezien. Ook de spierspasmen worden minder. De benen zijn rustiger en er treden minder vaak perioden van spasmes op. De beste uitkomst die we hadden kunnen wensen en waar meneer ook erg blij mee is.

Omdat het apparaat wel een geluidje maakt bij het vollopen en leeglopen, wat na 4 uur lang dag in dag uit toch wel wat als iets storend ervaren wordt, neemt meneer een rustdag in het weekend om te kijken wat het effect is op de rust in de benen. Hierin wordt op dit moment geen verschil gemerkt op de rust in de benen. Voor deze situatie dus een prima balans.

Nog een aanvulling: meneer had altijd ’s avonds een koude linker voet, deze is sinds gebruik van de VADOplex niet meer koud maar voelt warm aan, net als de andere kant.

 

 

 

 

 

Gerelateerde producten

Download brochure

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de brochure per e-mail.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bedankt, u ontvangt de brochure binnen enkele momenten in uw mailbox.

Duurt het lang? Controleer dan uw "ongewenste mail".

Download

Vul hieronder uw gegevens in en download het bestand.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.