Behandelen

Zoals in het eerste artikel is omschreven is het van belang dat de maatschappij wordt getest op osteoporose. Zelf kunt u de botopbouw stimuleren door bijvoorbeeld meer te bewegen. U kunt ten alle tijden zelf vragen bij uw huisarts naar een test.

Botbreuk bij osteoporose

Wanneer u osteoporose heeft, zijn uw botten broos. Een (gecompliceerde) botbreuk kan op de loer liggen. De meest voorkomende botbreuk is een polsfractuur. Botten herstellen zich minder snel en goed, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de botbreuk niet zelf door het lichaam hersteld wordt.

De meeste pols breuken kunnen met gips behandeld worden. Hierdoor kan de pols gedurende 4 tot 5 weken niet bewogen worden en volgt hierna nog een lang traject van fysiotherapie. Als er erge verplaatsing of verkorting in de breuk is, kan de arts besluiten de breuk recht te zetten en vast te maken met een plaat en schroeven of een frame buiten de pols (fixateur externe). Deze hulpmiddelen moeten worden vastgezet in het bot. Soms is dit echter niet goed mogelijk doordat het bot te broos is.

Innovatieve behandeling

In plaats van 4 tot 5 weken gipsbehandeling kan de breuk ook stabiel gemaakt worden met een nieuwe behandelmethode: IlluminOss®. Hierdoor hoeft er geen gips meer aangelegd te worden en kan de pols direct gebruikt worden.

Botbreuk behandelen met IlluminOss®

IlluminOss® is een hulpmiddel om een botbreuk te herstellen bij osteoporose, door hars te gebruiken die uithardt dankzij licht. Door de unieke combinatie van een ballon, licht-geactiveerde hars en de flexibele katheter heeft IlluminOss® als eerste ter wereld een implantaat gemaakt, die een op maat gemaakte ondersteuning van de breuk van binnenuit geeft. IlluminOss® is alleen geschikt voor pijpbeenderen, zoals de pols, onderarm, bovenarm, kuitbeen en bekkenring. Sinds 2010 wordt IlluminOss® internationaal gebruikt voor vele verschillende indicaties.

Hoe werkt IlluminOss?

In het mergkanaal van het bot wordt een ballon geplaatst en gevuld met de hars (licht uithard baar polymeer). De behandeling vindt plaats middels een klein sneetje in de huid. Het instrument met de ballon daarin, wordt hierdoor naar binnen gebracht. Op het moment dat de ballon op zijn plek ligt, wordt de hars ingebracht. De kern van het bot wordt gevuld. De botbreuk met de hars en de ballon wordt belicht, waardoor de hars uithardt. Het bot heeft weer een stevige kern, waardoor de breuk zich kan herstellen. Voor een complexe polsbreuk kan IlluminOss® toegepast worden in combinatie met platen en schroeven. De behandeling met IlluminOss® neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Deze eenvoudige behandeling kan vaak onder regionale verdoving plaatsvinden.

Herstel na IlluminOss

De meerderheid van de patiënten die zijn behandeld met IlluminOss®, hebben tijdens het herstel geen gips of harde cast nodig gehad. Hierdoor kan de patiënt sneller de dagelijkse activiteiten oppakken. Of de patiënt direct alles kan en mag doen, is afhankelijk van het advies van de behandelend arts. De breuk moet zichzelf namelijk nog steeds helen.

Voordelen van IlluminOss®

De herstelperiode van een breuk is aantoonbaar korter bij mensen die behandeld worden met IlluminOss®. De patiënt kan het gebroken bot vaak snel weer gebruiken en dit is een prikkel tot bot genezing. Het bot hoeft namelijk niet meer alles ‘alleen’ te herstellen. Doordat de kern van het bot wordt gevuld met de hars. De behandeling is snel, omdat het via een kleine incisie wordt ingebracht. De hars wordt pas toegevoegd wanneer de ballon op zijn plek ligt.

Het instrument is flexibel, hierdoor kan de arts in moeilijk gelegen gebieden, denk aan bochten, ook IlluminOss® toepassen. Het materiaal is stevig en flexibel. De uitgeharde hars is zeer stevig en geeft de sterkte van het bot terug aan de patiënt.

Heeft u een vraag over IlluminOss? Bekijk de meest gestelde vragen of stel een direct een vraag.

Download brochure

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de brochure per e-mail.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bedankt, u ontvangt de brochure binnen enkele momenten in uw mailbox.

Duurt het lang? Controleer dan uw "ongewenste mail".

Download

Vul hieronder uw gegevens in en download het bestand.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.