Technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg

Technologie in de gezondheidszorg

Digitalisering, Kunstmatige Intelligentie en innovatieve technologieën

De invloed van technologie op de gezondheidszorg is enorm en zal zich de komende jaren alsmaar verder doorzetten. Hoewel het nu misschien lijkt dat de medische sector nooit zonder heeft bestaan, is het nog geen veertig jaar geleden dat Philips de eerste MRI-scan naar Nederland bracht. Sindsdien hebben technologische ontwikkelingen zich in sneltreinvaart opgevolgd.

Het positieve nieuws is dat deze technologieën een bevorderlijke bijdrage kunnen leveren aan het zorgsysteem. Nieuwe oplossingen zoals 3D-printen, robots en geavanceerde diagnostische apparatuur zorgen ervoor dat de zorgsector verfijnder, preciezer en effectiever wordt. Dit levert verrassende resultaten met winst voor zowel de patiënt als de zorgverlener.

Vorig jaar tijdens het najaarscongres NVvH, gaf Dhr. Thomas Maal, actief deelnemer van verschillende commissies met betrekking tot de implementatie van innovatieve technologie in een klinische omgeving, een lezing met het onderwerp ‘Wat als we mensen kunnen printen?’. Dit onderwerp speelt volgens hem een steeds grotere rol in de gezondheidszorg.

“3D printen is een waardevolle techniek om een aandoening in kaart te brengen: we kunnen een beter (driedimensionaal) beeld krijgen van de situatie en zo een betere diagnose stellen. We kunnen operaties in 3D voorbereiden en resultaten nauwkeurig evalueren.” – Dhr. Thomas Waal.

Ook Pro-Motion Medical ontwikkelt mee. Als specialist in beweging zijn wij altijd op zoek naar nieuwe, innovatieve en betere oplossingen. Voor de behandelaar én de patiënt. We hebben hier twee innovatieve voorbeelden uit ons aanbod uitgelicht.

Conformis: 3D-geprinte knieprothese

Conformis is een vernieuwend totaalconcept onder de knieprothesen. Door geavanceerde 3D-technologie te combineren met de nieuwste productiemogelijkheden, wordt ieder implantaat gemaakt op basis van de unieke grootte en vorm van elke patiënt. Het is daardoor de eerste knieprothese die een 100% anatomische fit heeft. Bekijk hier meer informatie over dit product.

Bindex: diagnoseapparaat voor osteoporose

Bindex is een handzaam ultrasoon apparaat, dat snel en simpel kan vaststellen of de patiënt wel of geen osteoporose heeft. In de gevallen waar de Nederlandse richtlijnen een DEXA scan voorschrijft, blijkt in de praktijk slechts 45% van de opgeroepen patiënten daadwerkelijk een scan te laten maken. Hierdoor lopen veel mensen de diagnose en de juiste behandeling mis. De Bindex test kan eenvoudig en snel gedaan worden. Bijvoorbeeld op het moment dat de patiënt toch al in het ziekenhuis is, denk aan de gipskamer of SEH. Een positieve Bindex test, zal een patiënt overtuigen vooral wel een DEXA scan te laten maken.

De verwachting is dat op deze manier een veel grotere groep mensen met osteoporose door een eenvoudige Bindex test eerder zal worden gediagnosticeerd, dan nu het geval is. De juiste behandeling kan daardoor eerder worden opgestart. Het aantal Osteoporotische fracturen kan gereduceerd worden en dit levert onder andere een enorme kostenbesparing voor de gezondheidszorg op. Bekijk hier meer informatie over dit product.

Gerelateerde producten

Download brochure

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de brochure per e-mail.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bedankt, u ontvangt de brochure binnen enkele momenten in uw mailbox.

Duurt het lang? Controleer dan uw "ongewenste mail".

Download

Vul hieronder uw gegevens in en download het bestand.

Uw persoonsgegevens gebruiken we alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.